Wpływ diety na wzrok

Sep 05

Wpływ diety na wzrok

Ludzie mają świadomość, że powinni bardzo dbać o swój wzrok. W końcu jest to jeden z najcenniejszych organów w organizmie człowieka, który jednocześnie jest dość zagrożony. Można sobie zadać pytanie, jak chronić wzrok. Między innymi ważną sprawą jest prawidłowa dieta. Dieta korzystnie wpływająca na funkcjonowanie wzroku i wyostrza widzenie. Zapobiega też postępowaniu wad wzroku. Powinna być ona bogata w warzywa i owoce. Tutaj szczególnie ceni się warzywa zielone: fasole, szparagi, brukselkę, sałatę. Wzrok potrzebuje też witamin, szczególnie witaminy A, C, D, E. Ponieważ witaminy nie są produkowane przez organizm, powinny być dostarczone w pożywieniu. Brak witaminy A może powodować tzw. kurzą ślepotę. Sama witamina A jest obecna w pomidorach, brokułach, marchwi. Specjaliści też podkreślają, że idealną bombą witaminową dla naszych oczu są borówki amerykańskie. Witamina E, która w dość sporej ilości znajduje się w borówkach przeciwdziała zaćmie. W aptekach dostępne są też suplementy diety, które są idealnym wsparciem dla naszego wzroku.

Tagi wpisu: , .

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>